Wat is een RSS Feed

RSS betekent Really Simple Syndication en is een xml bestand waarmee je heel eenvoudig, nieuws, inhoud en andere informatie kunt delen. De meest populaire websites, en vooral nieuwswebsites gebruiken een RSS Feed om hun nieuwste artikelen te promoten.

Iedereen kan zich abonneren op een nieuwsfeed door middel van een feed reader, waarmee je de gepubliceerde artikelen kunt lezen.

Een Feed Reader is een klein programma die heel overzichtelijk al je eventuele inschrijvingen beheert zodat je nieuwe artikelen eenvoudig kunt lezen

Je kunt zelf ook een RSS Feed maken waar bezoekers zich op kunnen abonneren en indien je de inhoud van uw website regelmatig update, en de feed goed promoot, kun je een terugkerende hoeveelheid bezoekers krijgen.
Wat zijn de voordelen van een RSS Feed

Voor webmasters is dit een geweldige manier om meer bezoekers naar hun website te krijgen. Elke keer zodra een bezoeker zijn feed reader opent, en kijkt naar de onderwerpen die hij/zij volgt, zien ze jouw feed ook voorbij komen.

Je hoeft niet meer af te wachten tot mensen jouw website opslaan bij hun favorieten, en hopen dat ze nog eens langskomen

Een ander voordeel is dat door het gebruik van een RSS feed, je niet bang hoeft te zijn voor spammail. Dan bedoel ik niet de mail die je krijgt maar meer de nieuwsbrieven die je verstuurt.

Bij het versturen van een nieuwsbrief, zit er altijd een mogelijkheid in dat je in de spambox van een subscriber terecht komt. Met een RSS feed heb je dit probleem dus niet en veel webmasters stappen daarom ook af van het versturen van nieuwsbrieven via de email.

Een RSS feed kan ook voor een sneeuwbal effect zorgen, wat betreft bekendheid en bezoekers. Elke feed kan namelijk gebruikt worden door een lezer en in zijn/haar blog of website geplakt worden. Gratis promotie en meer kansen op bezoekers naar je website.


Hoe maak je een RSS Feed

Bij een blog is de RSS feed vaak al beschikbaar en wordt nieuwe inhoud automatisch geupdate in een RSS Feed, maar bij een standaard website zonder toeters en bellen zul je de feed zelf moeten maken. Je kunt er software voor gebruiken zoals HTML Kit maar kladblok is in principe alles wat je nodig heeft

Hieronder staat de code die je aan kunt passen aan je eigen website. Open kladblok, kopieer deze code en pas alles tussen de < title > < link > en < description > tag aan waar nodig.

Hier lees je meer over hoe je een webpagina maakt met kladblok.


< ? xml version="1.0"? >
< rss version="2.0" >
< channel >
< title >Website maken voor beginners< / title >
< link >http://www.websitemakenvoorbeginners.nl< / link >
< description >Hier komt jouw omschrijving van de pagina< / description >
< item >
< title >Hoe registreert u een domein naam < / title >
< link >http://www.websitemakenvoorbeginners.nl/domeinnaam_registreren.html< / link >
< description>Hier komt jouw omschrijving van de pagina < /description >
< pubDate >Thu, 03 Nov 2011 23:10:01 GMT < / pubDate >
< /item >
< / channel>
< / rss>

De code hierboven bestaat uit twee delen: channel (jouw website) en item (jouw artikel of pagina).

Om een nieuw item toe te voegen hoef je in het vervolg alleen maar alles tussen < item > en < / item > te kopieren en aan te passen.

Het kladblok bestand sla je vervolgens op als jouwfeednaam.xml en upload deze naar je server op dezelfde manier als je de pagina's hebt geupload.

Door middel van FeedBurner kun je de gemaakte RSS Feed publiceren. De link naar je feed zal er ongeveer zo uitzien: http://jouwwebsite.nl/feednaam.xml. Dit is de link die je gaat promoten bij Feed readers.

Vergeet niet om het xml bestand aan te passen en te uploaden zodra je een nieuwe pagina hebt toegevoegd.
Het gemaakte xml bestand voor je rss feed is niet hetzelfde als het maken van een xml sitemap!

  • Home